Kateus tulee kalliiksi kansantaloudelle (Pohjalainen 3.4.)
Kirjoitus julkaistu Pohjalaisessa 3.4.2011.
Suomalaisten vahingollisin kansantauti on kateus, niin ihmisille itselleen kuin kansantaloudelle. Yhteiskuntamme lietsoo tarpeettomasti kateutta. Esimerkiksi tulotietojen julkistamisen sijaan, terveempää olisi julkistaa maksetut verot. Toisen menestys ei ole toiselta pois.
Verotuksen tarkoituksena ei ole pelkästään kerätä varoja yhteiseen kassaan hyvinvoinnin kustantamiseksi, vaan tarkoituksena on myös ohjata käyttäytymistä erilaisten kulutusvalintojen kautta. Jokainen verokorotusten perään paasaava poliitikko aliarvioi suomalaisia veronmaksajia. Mielestäni ihmiset ovat kyllin fiksuja kuluttamaan tai säätämään rahansa itse ilman, että valtio tekee sen heidän puolestaan ottamalla yhä suuremman siivun pois palkasta. On virheellistä olettaa, että tuloverotus olisi ainut, saati tehokkain tapa kerätä välttämättömät verotulot. Verojen korottaminen vaikuttaa negatiivisesti niin palkansaajiin kuin yrityksiin. Verojen alennus on parasta apua köyhille palkansaajille ja edelleen muillekin tuloluokkiin kuuluville. Harvan tuttavapiiriin edes kuuluu niitä taianomaisia rikkaita, joita olisi mukamas ”oikeudenmukaista” verottaa ankarammin. Keski- ja hyvätuloisten rahoilla suomalaiset palvelut ja yritykset pidetään Suomessa, koska heillä on niihin varaa. Suomalaisilla tulee olla varaa myös säästää ja investoida suomalaisiin yrityksiin.
Leikkauskeskustelu ontuu uskalluksen puutteesta ja liiallisesta luottamisesta talouskasvuun. Harva ihminen suunnittelee omaakaan elämäänsä siten, että laskelmoi saavansa joka vuosi palkankorotuksen. Menoleikkausten seurauksena koittaa vielä päivä, jolloin verotuloja tarvitaan vähemmän.
Susanna Koski