Tiedätkö kuka maksaa eläkkeesi?

Mielipidekirjoitukseni Pohjalaisessa 15.3.2011

Kerroin Pohjalaisen vaalipaneelissa 8.3, ettei nyky-yhteiskunnassa mielestäni ole niin pyhää asiaa mitä ei voisi kritisoida, kyseenalaistaa tai uudistaa. Eläkehuoliin liittyy valitettavan usein erheellinen olettamus siitä, että työuran aikana maksetut eläkemaksut olisivat jotenkin ”korvamerkittyinä” odottamassa maksajansa eläköitymistä. Työaikana työstä maksetut eläkkeet korkoineen riittävät maksajien eläkkeiden maksuun, mutta samasta potista on maksettava myös edellisen sukupolven eläkkeet. Palkansaajan eläketurvasta karttuu rahastoon vain noin neljännes ja loppu menee nykyisten eläkkeiden kustannuksiin.

Nykymuotoisen eläkejärjestelmän ongelma onkin juuri yhä harvenevat maksajat. Suurten ikäluokkien eläköityessä työikäisten määrä vähenee. Massaeläköitymisen sijaan varsinainen ongelma on keskimääräinen eläköitymisikä, 59-vuotta, joka on aivan liian alhainen. Mahdottoman usein on kyse työkyvyttömyyseläkkeistä, jotka ovat kaikkein vahingollisimpia yhteiskunnalle ja yksilöille. Ihmiset elävät pidempään, joten myös eläkkeet ovat pidempiä kuin ennen. Yhtälö on lohduton, koska nykyjärjestelmässä myös nuorella sukupolvellani tulee olla oikeus eläkkeisiimme. Omamme ja suurten ikäluokkien eläkkeet maksamme kovemmalla työllä isommalla rahalla. Suurten ikäluokkien keksimä ”eläkeleikkuri” on luotu leikkaamaan meidän eläkkeitämme. Nykysysteemillä minun nuori sukupolveni maksaa tulevaisuudessa kenties 30 prosentin työeläkemaksuja ja eläkkeitämme leikataan 20 prosenttia nykytasosta, ellemme työskentele lähes 70-vuotiaiksi. Nykyjärjestelmän parhaat edut saavat suuret ikäluokat siinä missä heitä vanhemmat sitkuttavat olemattoman pienillä eläkkeillään ja me nuoremmat sukupolvet maksamme laskun tästä järjettömyydestä.

Tämän takia olisin valmis uudistamaan eläkejärjestelmäämme nykyaikaa vastaavaksi vahingoittamatta tai varastamatta kenenkään eläkkeitä. Politiikan tulee olla oikeudenmukaista eri sukupolvien välillä. Työurien pidentäminen ja työssäkäyvien maksutaakan pienentämiseen tulee käyttää kaikki järkevät vaihtoehdot. Ketään ei voi pakottaa jatkamaan työuraansa niin pitkään kuin työkykyä riittää. Mielestäni olisi fiksua tehdä eläkesäästämisestä tuottavampaa, joustavampaa ja vapaampaa. Sukkuloidessamme sirpaleisissa ja epävakailla työurillamme, olisi kohtuullista voida itse päättää missä vaiheessa työuraamme eläkkeitämme säästämme, kenelle ja miten paljon. Siinä vaiheessa kun poliitikot alkavat päättämään kansallisen eläkejärjestelmän tuotoista, kannattaa suomalaisten lopettaa säästäminen kokonaan. Vapaaehtoisella eläkesäästämisellä voi varmistaa säästävänsä esimerkiksi lapsilleen. Toisin kuin nykyisessä eläkejärjestelmässämme, kymmenien työvuosien aikana kerrytetyt eläkemaksut haihtuvat järjestelmän hyväksi perillisten sijaan. Ehdokaskollegani Elina Lepomäki on hanakasti ajanut eläkejärjestelmän muuttamista rahastopainotteisemmaksi.

Susanna KoskiHTM, kansanedustajaehdokas (Kok.)

Edellinen
Edellinen

17.3 Vaalipaneeli @ koulutuskeskus SEDU

Seuraava
Seuraava

12-13.3. TOIVOristeily @ Baltic Princess