Perintönä ankara verotus
Kevään 2015 eduskuntavaalien yksi kiihkeistä teemoista, perintöverokeskustelu kiehuu keskustelupalstoilla. Rakentava keskustelu verotuksen uudistamisesta on aina tervetullutta yhdessä maailman ankarimmin verotetuista maista, mutta kaipaa kipeästi järkiargumentteja. Erityisesti kuumaan perunaan, yritysten sukupolvenvaihdosten helpottamiseksi resepti on vielä kertomatta.
Yritysomaisuuteen liittyvästä perintöverotuksesta täytyy yksiselitteisesti luopua kokonaan. Miten ihmeessä on perusteltavissa, että toimivan keskisuuren yrityksen omistuksen siirtyessä luonnollisen tapahtuman kautta seuraavalle sukupovelle, täytyy yrityksen arvosta tilittää verottajalle yli viidesosa. Millainen yritys tällaista muka kestäisi? Kuka ne yrityksen osakkeet omistaa, on ulkopuolelta tarkasteltuna seikka vailla merkitystä.
Keskeistä ja tärkeätä on oikeasti se, että yritys toimii ja säilyttää elinkelpoisuutensa, työllistää ja sitä kautta osaltaan ylläpitää yhteiskuntaa. Mielestäni jokaisen, joka peräänkuuluttaa kansantalouden kasvua ja talousnäkymien piristymistä, tulisi puolustaa toiminnallisen omaisuuden turvaamista verokarhulta.
Perintövero esimerkiksi sukupolvenvaihdosten yhteydessä iskee rajusti pienenkin yrityksen elinvoimaisuuteen. Se aiheuttaa ylimääräisen ja ankaran kuluerän, joka ei millään tavoin kuulu osaksi tai edistä yrityksen varsinaista liiketoimintaa. Jokainen perintöverona verottajalle maksettu euro on pois yrityksen toiminnasta, sen kehittämisestä ja työllistämiskyvystä.
Vasen laita kavahtaa yrityksestä nostettavia ylisuuria osinkoja omine argumentteineen, mutta perintöverotuksen nykymalli suoranaisesti pakottaa siihen. Pakottaa niin rajusti, että yrityksen tulevaisuus ja työpaikkojen säilyminen on vaakalaudalla. Kestävän verotuksen luonteen mukaista olisi huomioida henkilön veronmaksukyky.
Perintöverotuksessa tämä voisi tarkoittaa sitä, että perittäviin euroihin ja muihin likvideihin varoihin voitaisiin kohdistaa kohtuullinen vero. Esimerkiksi 8% riippumatta siitä, miten suuri perittävä omaisuus on. Kaikenlaiseen yritysomaisuuteen, maa- ja metsäomaisuuteen sekä kaikkeen muuhun taloudellisesti toimivaan rahavaroja sitovaan omaisuuteen perintöveroa ei saa kohdistaa. Sellaisen omaisuuden omistamista tulee verottaa omaisuuden myyntiluovutuksen yhteydessä luovutusvoittoverotuksen mukaisesti.
Yhteiskunnan toimintaa täytyy ohjata siten, että työllistämisen olosuhteita ei häiritä. Ei voida esittää typeriä laskelmia siitä, paljonko valtio menettää verotuloja jos yritysomaisuuden siirtyessä seuraavalle sukupolvelle ei kanneta perintöveroa huomioimatta ongelmia, joita perintövero maksajalle aiheuttaa.
Taloudellisen toimeliaisuuden nitistämisen on yksikertaisesti loputtava, sillä me tarvitsemme työpaikkoja täällä Suomessa ja Pohjanmaalla vastaisuudessakin. Talouden kasvu syntyy vain työllä ja riskinotolla. Verotusta tulee kaikkiaan laskea oleellisesti taloudellisen toimeliaisuuden edistämiseksi.
Nykymuotoisen perintöverotuksen aika on totisesti ohi.
Kolumi julkaistu Pohjalaisessa 14.1.2015
http://www.pohjalainen.fi/mielipide/kolumnit/perintona-ankara-verotus-1.1754359