Vapaus ja isänmaallisuus – ristiriidassa vai sopusoinnussa?

Kokoomusnuorten aatetta ei voi juontaa vain yhdestä ismistä. Sillä on juurensa sekä konservatismissa että liberalismissa, minkä lisäksi siihen sekoittuvat myös modernimmat libertaarit virtaukset. Parhaimman kuvan kokoomusnuorten aatteesta antaa vuoden 2010 liittokokouksessa hyväksytty periaateohjelma.

Voimme käydä aina käsitteiden sotaa siitä, mitä liberalismi tai konservatismi pohjimmiltaan tarkoittavat ja miten kokoomusnuoret järjestönä tarkalleen ottaen asemoituu suhteessa niihin. On silti selvää, että kokoomusnuoret on avoimemmin ja johdonmukaisemmin oikeistolainen järjestö kuin emopuolueensa. Hyvä niin – se on välttämätöntä, jos haluamme aidosti toimia puolueen omatuntona, sen tulevaisuuden tekijänä ja aatteen elävöittäjänä.

Kiinnostavimmillaan ja hedelmällisimmillään kokoomusnuorten aate on kuitenkin juuri liberalismin ja konservatismin rajapinnassa. Periaateohjelmassa tämä näkyy siten, että se määrittelee kokoomusnuorten arvoiksi sekä vapauden että isänmaallisuuden. Ovatko nämä kaksi arvoa toistensa kanssa ristiriidassa, vai voiko yksilö vannoa samanaikaisesti niiden molempien nimiin?

Kiistatta isänmaallisuuteen arvona liittyy voimakkaasti yhteisöllisyys ja perinnetietoisuus. Vapausaatteille puolestaan ominaisempaa on yksilöllisyys ja yksilön oikeus halutessaan myös irrottautua perinteistä. Äärimmäinen isänmaallisuus ja äärimmäinen yksilökeskeisyys voivat siis todella joissain tilanteissa joutua törmäyskurssille.

Kokoomusnuorissa asia nähdään toisin; isänmaallisuus nähdään vapauden kanssa samansuuntaisena arvona. Itse asiassa isänmaan turvallisuus ja itsemääräämisoikeus katsotaan vapauden takeiksi. Maanpuolustushenkeä puolestaan pidetään vapaan ja avoimen yhteiskuntajärjestyksen viimesijaisena turvana.

Periaateohjelmassaan kokoomusnuoret sanoo isänmaallisuudesta näin: ”Isänmaanrakkaus merkitsee vastuuta omasta elinympäristöstä ja toisista ihmisistä. Se merkitsee kansallisen perinteen kunnioittamista, vaalimista ja puolustamista. Se merkitsee myös yksilön halua kantaa oma kortensa kekoon isänmaan vapauden ja turvallisuuden takaamisessa.”

Kokoomusnuorille isänmaallisuus on siis kovin toisenlainen yhteisöllinen arvo kuin mitä vasemmistolaisille ajattelijoille ominainen pakotettu yhteisöllisyys on. Vasemmistolainen yhteisöllisyys on yksilön vastuun ulkoistamista yhteisölle ja solidaarisuuden toteuttamista pakon ja verotuksen kautta. Kokoomusnuorten yhteisöllisyys, isänmaallisuus, on puolestaan nimetty nimenomaisesti yksilön ominaisuudeksi.

Kun isänmaallisuus on katsottu yksilön ominaisuudeksi, tarkoittaa se sitä, ettei siihen voi eikä pidäkään pakottaa. Aito isänmaallisuus voi syntyä vain vapaasta tahdosta ja aidosta kiintymyksestä omaa yhteisöään ja maataan kohtaan. Juuri tällaista kiintymystä kokoomusnuoret järjestönä pitää tavoiteltavana, arvostettavana ja hyvänä ominaisuutena.

Eräs virhekäsitys isänmaallisuudesta on sekin, että se merkitsisi kulloisenkin valtiojohdon sokeaa kunnioittamista ja seuraamista. Tähän ajatusharhaan kokoomusnuoret ei ole sortunut. Päinvastoin, isänmaallisuus nähdään laajemmassa kontekstissa tiettyjen yhteiskunnallisten vapausarvojen puolustamisena. Tarkalleen periaateohjelmamme määrittelee asian näin:

”Kokoomusnuoret on järjestönä sitoutunut puolustamaan länsimaista sivistystä ja oikeusjärjestystä. Se haluaa omalla toiminnallaan olla vaalimassa, kehittämässä ja viemässä eteenpäin sitä tuhansien vuosien aikana kehittynyttä eurooppalaista yhteiskuntafilosofista perinnettä, jonka kulmakivenä on rationaalinen ajattelu ja sen mahdollistava sanan- ja mielipiteen vapaus sekä kyky uudistua.

Historialliset esimerkit osoittavat yhtäpitävästi ja aukottomasti, että eniten hyvää sekä aineellisessa että inhimillisessä mielessä on luonut länsimainen valtiojärjestys. Oikeusvaltioperiaatteeseen, edustukselliseen demokratiaan ja vapaaseen markkinatalouteen nojaava yhteiskuntamalli maksimoi sekä yhteiskunnallisen kokonaisedun että yksilöiden vapauden.”

Miten tukevasti tässä hitsautuvatkaan sekä konservatiivinen että liberaali aateperintömme! ”Maksimoi sekä yhteiskunnallisen kokonaisedun että yksilöiden vapauden”. Ensin mainitun tavoitteleminen on tyypillistä konservatiivisille ajattelijoille, jälkimmäinen liberaaleille. Ja kokoomusnuorten aatteessa nämä ideologiset juuret sulautuvat yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa molemmat tavoitteet nähdään saavutettavan saman vapaiden ja isänmaallisten yksilöiden muodostaman yhteiskunnan kautta.

Blogi on julkaistu Uusi Suomi -verkkolehden Puheenvuorossani 17.7.2013

Edellinen
Edellinen

Ei politiikkaa ilman viestintää

Seuraava
Seuraava

Ammattiyhdistysliike aiheuttaa nuorisotyöttömyyttä